ew

IJSALUT Centre Salut Integral

Ronda Monestir Nº 90 Banyoles

972 57 35 33    [email protected]

Estudi de la petjada : Mite o Realitat ( Podologia IJSalut Banyoles)

Segons les últimes dades recollides per les firmes comercials , cada any augmenta el nombre de corredors populars . Així mateix , potents marques esportives fan cada vegada més anuncis orientats als peus dels esportistes populars . Des de fa pocs anys , les anàlisis biomecànics de la trepitjada es van introduir com una prova mèdica rutinària més dins dels reconeixements mèdics - esportius de molts clubs de futbol o per a esportistes d'alt nivell . Però la pregunta és : per què es tracta de diferent manera a un esportista d'èlit que a un esportista recreacional en aquest aspecte ? Per què les proves de la trepitjada la realitzen professionals especialitzats en el primer cas i botigues d'esport sense personal qualificat en el segon exemple ? La resposta és fàcil : interès econòmic .

Els peus sempre han estat subestimats , tant en l'àmbit social com en l'àmbit professional , la població només es recorda dels peus quan té una duricia però mai pensen que una trepitjada alterada pot ser motiu de dolors lumbars , i en aquest cas , no van a un podòleg per determinar l'etiologia del problema . Seria impensable que una prova de lactacto la portés a terme un encarregat d'una botiga d'esport . Per què es permet que es faci una anàlisi de la trepitjada a un venedor de botiga esportiva ?

L'anàlisi biomecànic de la manera de caminar completat o no amb un estudi de les pressions plantars ( podobarometria ) aporta dades com ara la posició de l'articulació subastragalina , orientació de les facetes articulars mediotarsianas o mobilitat de l'articulació de Lisfranc . Però això no és tan senzill com dir que un pacient és pronador o supinador . No només es trepitja cap a dins o cap a fora , sinó que hi ha un arc de Sant Martí sencer de termes mitjans que defineix si és una trepitjada hiperpronadora , o pronadora fisiològica , per posar un exemple , les tíbies i les desviacions en genu també tenen molt a veure en aquestes qüestions biomecàniques . Per això, no és sempre bo limitar el moviment pronador o supinador del peu ja que potser aquest sigui el correcte per a la morfologia concreta d'aquest pacient . Aquest és un altre motiu pel qual unes plantilles a mida amb un estudi personalitzat cobren importància davant d'unes sabatilles , que encara que siguin supinadores o pronadores , no deixen de ser estàndard .

La professionalització de la podologia , i més concretament de la seva branca esportiva i quirúrgica , fa que s'estiguin determinant paràmetres clínics científicament provats a l'hora de manejar el peu de l' esportista . La tecnologia posada al servei del podòleg , així com la seva formació universitària, fins i tot en alguns casos doctoral , és suficient raó perquè els corredors no es deixin confondre per solucions de màrqueting que té per objecte vendre sabatilles d'esport. Els mitjans tècnics posats en mans de professionals NO especialitzats no tenen la utilitat necessària per a l'esportista ( bé sigui d'èlit , bé sigui recreacional ) .

Per contra , molts professionals sanitaris estan coneixent , confiant i derivant pacients al podòleg esportiu , de manera que els tractaments que pauten es veuen completats per l'ajuda d'un expert en peus , fet beneficiós en últim terme per al pacient que refereix una patologia que li impedeix practicar esport .

 

IJSalut Banyoles

Podologia

ImprimirCorreo electrónico