Un dels mètodes més utilitzats a l'hora d'estimar el nostre percentatge de massa grassa i massa magra (lliure de greix) és la bioimpedància elèctrica. Aquesta és un mètode de mesurament no invasiu que es basa en les propietats elèctriques del cos humà, en la composició dels diferents teixits que el formen i en el contingut total d'aigua del nostre cos.
La forma en què funciona una bioimpedància elèctrica és senzilla: partim de la base que l'aigua és un conductor molt bo del corrent elèctric. Els nostres músculs, ossos i vasos sanguinis tenen un gran percentatge d'aigua, de manera que el corrent passa fàcilment a través d'ells. No obstant això, la massa greix és un mal conductor, de manera que genera resistència al pas del corrent. Així és com funciona una bioimpedància elèctrica.
Generalment les bàscules de bioimpedància tenen dos o quatre elèctrodes: un (o dos) actuen com a entrada del corrent, i el (s) altre (s) com a sortida. La bàscula mesura el temps que el corrent triga a arribar d'un elèctrode a un altre: ja que l'aigua és un bon conductor, i els nostres músculs tenen un contingut d'aigua constant (aproximadament el 73%), en una persona amb més massa magra la corrent passarà més ràpid.
El que mesura la bioimpedància realment és la nostra massa magra i, per derivació, també ens ofereix la nostra mesurament de massa greix (massa greix = pes - massa magra).
Alguns paràmetres que s'han de tenir en compte a l'hora de realitzar una bioimpedància són el nivell d'hidratació, l'edat, el sexe, la raça i la condició física.
Normes a tenir en compte abans de realitzar una bioimpedància
No s'ha de fer exercici físic intens almenys 24 hores abans
S'ha de buidar la bufeta abans de realitzar-la
Ha de precedir un dejuni d'unes 3-4 hores
No s'han de prendre cafeïna, te o diürètics prèviament
No s'ha de realitzar en dones durant la menstruació
S'han de retirar els elements metàl·lics
És fiable la bioimpedància?
Pel que fa a l'estimació de massa magra i massa greix, la bioimpedància elèctrica no és el mètode més fiable: el millor mètode seria el mesurament de plecs cutanis mitjançant el CALIPER, realitzat sempre per un professional (entrenador personal o dietista-nutricionista).
Però la bioimpedància és un mètode acceptable com a aproximació o per al nostre propi control en el cas d'esportistes amateur. Ens val com un mètode de control personal per veure els nostres propis progressos pel que fa a guany de massa magra i pèrdua de greix en esportistes mitjans i sense patologies.
Per exemple: si sóc una persona esportista però no em dedico a la competició, potser no m'interessa tant saber exactament si el meu percentatge de greix està en un 10 o en un 12%, però sí que m'interessa saber si en un determinat període de temps he pujat o baixat aquest percentatge.